پایتخت گمشده هخامنشیان سر از خاك برآورد

پایتخت گمشده هخامنشیان سر از خاك برآورد فارس بعد از اتمام کرونا، از تل آجری، دروازه پایتخت گمشده هخامنشیان، بازدید کنید؛ جایی که دروازه پایتخت گمشده هخامنشیان است؛ جایی که خاک آرام آرام از روی رازهای سر به مهر تمدن هخامنشی، کنار می رود.


سالن اجتماعات مجموعه جهانی تخت جمشید، شامگاه پنجشنبه ۲۸ اسفند، شاهد یکی از مهم ترین اعلان های حوزه دیرینه شناسی در قرن اخیر بود. افتتاح سایت-موزه ای معروف به تل آجری، که به قول حمید فدایی، سرپرست مجموعه تخت جمشید، مهم ترین سند وجود شهر باستانی پارسه است. شهری که فدایی آنرا گمشده می خواند و برای آن عنوان پایتخت اصلی هخامنشیان را به کار می برد.
تل آجری، در حقیقت بازمانده دروازه شهر پارسه است. و تخت جمشید، تخت گاه شاهان هخامنشی بوده که در این شهر نیمه فراموش شده و افسانه گونه قرار داشته و امروز دیگر آن شهر وجود ندارد! همچنان که به همراه دکتر فدایی به سمت دروازه ملل قدم می زنیم، او برایم توضیح می دهد که نام اصلی این ویرانه های باشکوه نه تخت جمشید است و نه پرسپولیس. این بارگاه شاهنشاهی هیچ گاه نامی مخصوص خود نداشته است! اجداد ما در کتیبه ها فقط از پارسه نام برده اند که شهری بوده واقع در این دشت. کوشک شاهی در پیشانی شهر قرار داشته و خانه ها در اطراف پراکنده بوده اند. آن کوهی هم که مشرف به دشت پارسه است و در ماورای تخت جمشید مشاهده می کنید، کوه مهر نام دارد که از نظر آیینی برای زرتشتیان عصر هخامنشی اهمیت ویژه ای داشته است.
دکتر فدایی در سخنرانی خود عنوان نمود که محدوده حریم سایت تخت جمشید، ۸۰ هزار هکتار از اراضی اطراف را شامل می شود. محدوده ای که تقریب باستان شناسان از شهر گمشده پارسه است و متاسفانه طی چند دهه اخیر، کشاورزی و راه سازی مانع انجام پژوهش های باستان شناختی در این حوزه شده اند. حتی در سالهای گذشته خیلی از اشخاص حقیقی و حقوقی ایراد می گرفتند که چرا اینقدر حریم تخت جمشید بزرگ است و ممنوعیت ساخت وساز در اطراف آن، شعاعی به این بزرگی را شامل می شود. ولی امروز که دروازه ورودی پارسه کشف شده، سند محکمی در دست داریم که بر اهمیت تاریخی این محوطه بزرگ، و لزوم کاوش در آن تاکید می کند.
وی افزود: امیدواریم راه اندازی سایت-موزه تل آجری در تقویت اقتصاد گردشگری استان موثر باشد. هر سال صدها پروژه دیرینه شناسی انجام می شود، ولی به جرئت می توانم بگویم که شاید تنها یک درصد آنها به نتیجه ای ختم خواهند شد که قادر به جذب توریست باشد.
شهرهای گمشده همیشه موضوعی جذاب و مهم در دیرینه شناسی بوده اند و کاوش برای کشف آنها، همواره همکاریهای بین المللی را ترغیب کرده است. کاوش تل آجری هم طی یک دهه گذشته با همکاری باستان شناسان ایتالیایی دانشگاه بولونیا انجام شد. به قول حمید فدایی، به علت روابط حسنه ایران و ایتالیا، تحریم ها مانعی بر سر راه این کاوش مشترک ایجاد نکردند.




منبع:

1399/12/29
13:09:15
0.0 / 5
1390
تگهای خبر: جشن , سایت , موزه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۵
کادو

كادو دونی

فروش انواع کادو

kadodooni.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كادو دونی محفوظ است