میرباقری، زنده كننده تاریخ!

میرباقری، زنده كننده تاریخ! در میان نقالان جنگ حق و باطل، داوود میرباقری از سردمداران این حوزه است كه با مجموعه های تاریخی معروفش از امام علی(ع) گرفته تا مختار، این رویدادها را به تصویر كشیده است و سبب شده تا در كنار چهره های معروفی كه خیلی ها می شناسندش، شخصیت های تاریخ سازی كه نامشان چندان به گوش مان نخورده هم، بیش از پیش مطرح و معرفی شوند.



به گزارش کادو دونی به نقل از ایسنا، روزنامه جام جم نوشت: «جنگ بین حق و باطل و خوب و بدهای تاریخ از آن داستان هایی است که قدمتی به اندازه خلقت انسان دارد؛ تا جایی که هر عصر و زمانی پر است از ماجراهایی که صحنه این نبرد لایتناهی شده اند. نبردهایی که بعضی از آنها جزئی از سرنوشت دینی و مذهبی ما هستند و هنوز که هنوز است داستان آن سینه به سینه نقل و از زوایای مختلف بررسی می شود. در میان نقالان این روایت ها، داوود میرباقری از سردمداران این حوزه است که با مجموعه های تاریخی معروفش از امام علی(ع) گرفته تا مختار، این رویدادها را به تصویر کشیده است و سبب شده تا در کنار چهره های معروفی که خیلی ها می شناسندش، شخصیت های تاریخ سازی که نامشان چندان به گوش مان نخورده هم، بیش از پیش مطرح و معرفی شوند.

مختارنامه

مهرماه سال ۸۹ بود که سریال «مختارنامه» به کارگردانی داوود میرباقری روی آنتن رفت. داستان این سریال را احیانا همه بواسطه بازبخش های مکرر آن می دانید. اما بیایید یک دفعه دیگر با هم آنرا مرور نماییم. داستان این مجموعه تلویزیونی از زخمی شدن امام حسن(ع) به دست کوفیان و پناهنده شدن امام به حاکم مدائن که عموی مختار است، آغاز می شود. در ادامه، داستان به وقایع سال ۶۰ قمری و مرگ معاویه و حکومت یزید و جریان بیعت گرفتن از امام حسین(ع) رفته و در نهایت پنج سال پس از حادثه عاشورا، مختار بعنوان رهبر چهارمین قیام بعد از عاشورا با متحد کردن شیعیان در کوفه مقابل حکومت امویان قیام می کند و به خون خواهی امام حسین(ع) و شهدای کربلا، از قاتلان آنها انتقام می گیرد. وی در مدت حکومت ۱۸ماهه اش سه جنگ بزرگ با ابن زیاد، سپاه شام و آل زبیر را پشت سر می گذارد که در نهایت، قیام به دست مصعب بن زبیر درهم شکسته و مختار کشته می شود.

در این سریال شخصیت های زیادی که بسیاری از آنها اسمشان در تاریخ است، حضور داشتند و خیلی دیگر هم درگیر و دار روایت این قصه، به مخاطبان بیشتر معرفی شدند؛ اتفاق جالب توجهی که در ادامه نگاهی به آن انداخته ایم و شخصیت هایی که بواسطه مختارنامه بیش از بیش به چشم آمدند را مرور کرده ایم.

صلحا

کیسان ابوعمره

بازیگر: رضا رویگری

که بود؟ کیسان ابوعمره معروف به کیان ایرانی از اهالی کوفه و یاران نزدیک مختار ثقفی که کنیه او ابوعَمْرَه بوده است. مختار بعد از تسلط بر کوفه، او را به سرپرستی نگهبانان (شُرطه) این شهر گماشت. او قاتلان امام حسین(ع) را به مختار معرفی می کرد و عمر بن سعد و بنا به قولی شمر بن ذی الجوشن به دست او کشته شده اند و همین طور خولی بن یزید اصبحی به دست او اسیر گشته است.

سلیمان بن صرد خزاعی

بازیگر: ولی ا... شیراندامی

که بود؟ او رهبر قیام توابین و از بزرگان عرب و شیعیان کوفه بود. سلیمان بن صرد در بعضی جنگ ها در رکاب امیر مؤمنان(ع) جنگید. اولین نامه های کوفیان به امام حسین(ع) به رهبری او نوشته شد، با این وجود خود وی در نبرد کربلا حضور نداشت. وی در قیام خونخواهی امام حسین(ع) به شهادت رسید.

محمدبن حنفیه

بازیگر: محمدرضا شریفی نیا

که بود؟ فرزند حضرت علی(ع) و خوله حنفیه است. وی در جنگ جمل، جنگ صفین و جنگ نهروان حضور داشته و گاه پرچمدار سپاه علی(ع) بود. در واقعه کربلا در مدینه ماند. او بعد از تسلط مختار بر کوفه، نامه ای به مختار نوشت و مختار گروهی را به مکه فرستاد و او را از دست عبدا... بن زبیر نجات داد.

ابراهیم بن مالک اشتر

بازیگر: حسن میرباقری

که بود؟ ابراهیم بن مالِک اَشْتَر نَخَعی با کنیه ابوالنعمان فرزند مالک اشتر که به همراه مختار بن ابوعبید ثقفی در خونخواهی امام حسین(ع) مقابل امویان قیام کرد. ابراهیم در جنگ صفین در زمره یاران حضرت علی(ع) در رکاب پدرش با معاویه جنگید. بعد از واقعه کربلا و شهادت امام حسین(ع) به قیام مختار ملحق شد، با امویان جنگید و عبیدا... بن زیاد را کشت. بعد از شهادت مختار، به مصعب بن زبیر پیوست و در نبرد با نیروهای عبدالملک بن مروان کشته شد.

رفاعه بن شداد بجلی

بازیگر: انوشیروان ارجمند

که بود؟ رفاعه از یاران علی (ع) و مختار بود و به همراه سلیمان بن صرد خزاعی از رهبران توابین به شمار می آمد. او جنگ های جمل و صفین را از سر گذراند و در زمان زمامداری امام علی، قاضی اهواز بود. این شخصیت از نخستین نفراتی بود که به امام حسین(ع) نامه نوشت و از ایشان خواست تا به کوفه بیاید. در زمان حیاتش، عاشورا رخ داد که در آن حضور نداشت. او بعد از شکست قیام توابین، به قیام مختار پیوست و سرانجام در این راه کشته شد.

هانی بن عروه

بازیگر: فرخ نعمتی

که بود؟ یار امام علی (ع) و از حاضران در جنگ جمل و صفین بود. او که از بزرگان کوفه هم به شمار می آمد، بیعت با یزید را درست نمی دانست و به همین خاطر بعد از ورود عبیدا... بن زیاد به کوفه، خانه اش را مقری برای کارهای سیاسی و نظامی مقابل او قرار داد. وی در قیام مسلم بن عقیل هم نقش اساسی داشت و بعد از شهادت مسلم، او نیز با دستور ابن زیاد به شهادت رسید.

میثم تمار

بازیگر: پرویز پورحسینی

که بود؟ یار امام علی (ع) و فرزندانش امام حسن و امام حسین بود که به دستور ابن زیاد به دار آویخته شد. شهادت او قبل از واقعه کربلا و در کوفه رخ داد. کرامات فراوانی را به این شخصیت نسبت داده اند اما از زندگی او اطلاعات چندانی در دست نیست، جز این که از یاران ائمه بود و در کوفه خرمافروشی می کرد.

اشقیا

عبدا.. بن زبیر

بازیگر: رضا کیانیان

که بود؟ عبدا... بن زبیر بن عوام، مشهور به ابن زبیر، از داعیه داران خلافت بعد از مرگ معاویه است که حکومت آل زبیر را در مکه پایه گذاری کرد. او اولین مولود مهاجران در مدینه بود. شهرت ابن زبیر بیشتر بواسطه بیعت نکردن با یزید بن معاویه، ادعای خلافت و پناه بردنش به مکه است که به حمله سپاه یزید به این شهر منجر گردید. وی در هفتاد و دو سالگی در مکه به دست سپاهیان شام کشته شد.

مصعب ابن زبیر

بازیگر: جعفر دهقان

که بود؟ او فرمانده آل زبیر بود که به قیام مختار تمام کرد. مصعب از جانب برادرش عبدا... بن زبیر به حکومت بصره رسید. او بعد از کشتن مختار، پنج هزار نفر را که به آنان امان داده بود نیز به قتل رساند. او سال ۷۲ قمری در نبرد با عبدالملک بن مروان حاکم بنی امیه کشته شد.

سنان

بازیگر: رضا خندان

که بود؟ سنان بن انس بن عمرو نخعی از لشکریان عمر بن سعد در واقعه عاشورا که بنا بر برخی نقل ها، سر حسین بن علی(ع) را از تن جدا کرد. او که بعنوان یکی از قاتلان اصلی امام حسین(ع) شناخته می شد، زندگی پنهانی در پیش گرفت و بعد از قیام مختار ثقفی از کوفه خارج شد و به بصره و اطراف آن گریخت. در بعضی منابع آمده است سنان به دست یاران مختار کشته شد.

شبث بن ربعی

بازیگر: مظفر مقدم

که بود؟ یکی از فرماندهان سپاه امام علی(ع) در جنگ صفین بود. او را مرد هزارچهره خوانده اند. کسی که بارها در طول زندگی اش رنگ عوض کرد و نظرات خودرا تغییر داد. شبث جزو کسانی بود که به امام حسین (ع) نامه نوشت و از ایشان خواست به کوفه بیاید، اما با ورود ابن زیاد به کوفه راه کج کرد و به یاران او پیوست و مسلم را تنها گذاشت. این شخصیت فرمانده نیروهای پیاده سپاه عمر بن سعد در عاشورا بود اما خودرا کمتر آفتابی می کرد و در نهایت با قیام مختار نیز مقابله نمود و در به قتل رساندن او نقش داشت.

حصین بن نمیر

بازیگر: سیامک اطلسی

که بود؟ حُصَین بن نُمَیر از سرداران بنی امیه در دوران معاویه، یزید و مروان بن حکم است. او را از سرسخت ترین دشمنان امام علی(ع) و همین طور از کسانی دانسته اند که معاویه را به انتخاب یزید به جانشینی خود تشویق می کرد. حصین بن نمیر در واقعه حره و حمله شامیان به مکه و آتش زدن کعبه، نقش داشت. او با شروع قیام توابین به عین الورده رفت و این قیام را سرکوب کرد. وی سال ۶۶ یا ۶۷ ق در جنگ خازر به دست ابراهیم بن مالک اشتر، کشته شد.

امام علی(ع)

صلحا

عبدا... بن مسعود

بازیگر: جمشید مشایخی

گوینده: منوچهر اسماعیلی

که بود؟ عبدا... بن مسعودبن غافل بن حبیب الهُذَلی معروف به ابن مسعود از اصحاب پیامبر اکرم(ص) و از محدثان و مفسران قرآن کریم در صدر اسلام است. او ششمین کسی است که اسلام آورد. ابن مسعود در زمان خلافت عثمان با سعدبن ابی وقاص مشاجره کرد و عثمان وی را به مدینه احضار کرد. او دو سال قبل از قتل عثمان در مدینه از دنیا رفت. عبدا... بن مسعود، جزو نخستین حافظان قرآن بوده و حدود ۷۰ سوره را مستقیما از پیامبر(ص) شنیده است. عاصم، روایتش از قرآن را از ابن مسعود فراگرفت. عبدا...، مصحفی از قرآن را برای عده ای خوانده بود و آنان نوشته بودند و وقتی عثمان دستور به جمع آوری مصاحف داد، ابتدا نپذیرفت، ولی در نهایت مجبور به این کار شد.

مالک اشتر

بازیگر: داریوش ارجمند

صداپیشه: منوچهر اسماعیلی

که بود؟ کمتر کسی است که مالک بن حارث نخعی، معروف به مالک اشتر را نشناسد. او از یاران باوفا و جنگاوران سپاه امام علی (ع) بود که در دعوت مردم برای بیعت با علی بن ابیطالب نقشی به سزا داشت. او همراه امام در جنگ های جمل و صفین شرکت کرد، علی (ع) او را والی مصر قرار داد، اما مالک قبل از رسیدن به مقر ولایتش با سوء قصد شهید شد.

عقیل بن ابی طالب

بازیگر: عزیز هنرآموز

صداپیشه: خسرو شمشیرگران

که بود؟ دومین فرزند ابوطالب و برادر بزرگ تر و محبوب امام علی (ع) بود. او پنج پسر داشت که مسلم بن عقیل یار شهید امام حسین (ع) یکی از آنان است. روایت است که این شخصیت در آخر عمر نابینا بود و بعد از درگذشت در کنار بقیع به خاک سپرده شد.

عثمان بن حنیف

بازیگر: رحمان باقریان

که بود؟ عثمان بن حُنَیف اوسی انصاری از صحابه پیامبر(ص) و امیرالمؤمنین(ع) است. عثمان در حکومت امام علی(ع) تا پیش از جنگ جمل، والی بصره بود. هنگامی که برپاکنندگان جنگ جمل به بصره وارد شدند، عثمان با آنان مقابله نمود و بعد از جنگی شدید که میان آنها درگرفت با آنان پیمان بست که تا ورود امام علی(ع) اقدامی نکنند اما زبیر و یارانش پیمان شکنی کردند و شبانه به عثمان و یارانش حمله کردند. خیلی از یاران عثمان را کشتند و عثمان را بعد از شکنجه رها کردند. وی بعد از رهایی به اردوگاه امیرالمؤمنین (ع) پیوست.

محمد بن ابی بکر

بازیگر: پرویز پرستویی

که بود؟ محمد بن ابی بکر بن ابی قحافه از نزدیک ترین یاران امام علی(ع) است که از طرف ایشان به فرمانداری مصر منصوب گردید. او فرزند خلیفه اول و اسماء بنت عمیس بود که پس از درگذشت ابوبکر و ازدواج مادرش با امام علی(ع)، در خانه امام(ع) پرورش یافت. او از مخالفان برجسته عملکرد خلیفه سوم به شمار می آمد. در دوره امام علی(ع) جزو شرطة الخمیس بود و در جنگ های جمل و صفین فرماندهی قسمتی از سپاه امام را به عهده داشت. وی در جریان حمله سپاه شام به مصر به شهادت رسید.

اشقیا

قطام

بازیگر: ویشکا آسایش

که بود؟ قَطام بنت شِجنه بن عدی یا قطامه زنی از طرفداران خوارج است که در تحریک ابن ملجم برای شهادت حضرت علی(ع) نقش داشت. پدر و برادر قطام از کشتگان جنگ نهروان بودند بنا بر این او کشتن علی(ع) را شرط ازدواج با خود قرار داد و ابن ملجم برای رسیدن به وی در کار خود مصمم شد. بعضی پژوهشگران این داستان را ساختگی می دانند.

اشعث بن کندی

بازیگر: انوشیروان ارجمند

گوینده: ژرژ پطرسی

که بود؟ اشعث بن قیس کندی از فرماندهان سپاه امام علی(ع) در جنگ صفین که از حکمیت ابوموسی اشعری پشتیبانی کرد و مانع از ادامه جنگ با معاویة بن ابی سفیان شد. اشعث در توقف جنگ صفین نقش داشت. بعد از جنگ نهروان نیز که امام علی(ع) خواهان نبرد با معاویه بود، اشعث به بهانه خستگی از جنگ با او مخالفت کرد که سبب شد امام علی(ع) از جنگ با معاویه منصرف شود. طبق گزارش های تاریخی، اشعث از ماجرای شهادت امام علی(ع) آگاهی داشته است.

ابوموسی اشعری

بازیگر: عباس امیری

گوینده: پرویز بهرام

که بود؟ عبدا... بن قیس مشهور به ابوموسی اشعری یکی از صحابی پیامبر(ص) بود. شهرت ابوموسی در منابع تاریخی عمدتاً به خاطر نقش وی در امر حکمیت بعد از جنگ صفین است که به نمایندگی از جانب امام علی(ع) برای حکمیت برگزیده شد. امام، از انتخاب او راضی نبود، ولی با اصرار و اجبار بعضی از لشکریانش به این کار مجبور شد. سرانجام ابوموسی از عمرو عاص (نماینده معاویه در حکمیت) فریب خورد.

سعدبن ابی وقاص

بازیگر: علی زندی

گوینده: محمدعلی دیباج

که بود؟ سعد بن مالک بن وهیب مشهور به سَعد بن ابی وَقّاص؛ از صحابی پیامبر و از فرماندهان سپاه اسلام در جنگ با ایران بود. وی در جنگ های بدر و احد شرکت داشت. سعد از جانب خلیفه دوم حاکم کوفه بود و با شکایت اهالی آن برکنار شد. وی در زمان خلافت امام علی(ع) ابتدا بیعت نکرد و بعد از بیعت نیز در جنگ ها حاضر نشد.

عمروعاص

بازیگر: مهدی فتحی

که بود؟ عمرو بن عاص از سرسخت ترین دشمنان پیامبر اکرم(ص) که اندکی قبل از فتح مکه اسلام آورد و زندگی نامه نویسان نام او را در شمار صحابه آورده اند. دشمنی او با امام علی(ع) و فریبکاری هایش در جنگ با آن حضرت، سبب شده است از شخصیت های منفور نزد شیعیان به حساب آید. گفته اند وی در طراحی خیلی از حیله های معاویه مقابل امام علی(ع)، همچون غائله پیراهن خونین عثمان دست داشته است. در جنگ صفین از فرماندهان ارشد معاویه بود و طراحی نقشه قرآن به نیزه کردن را نیز به او نسبت داده اند. در ماجرای حکمیت، عمرو نماینده سپاه شام بود.

ولیدبن عقبه

بازیگر: محمدرضا شریفی نیا

که بود؟ ولیدبن عقبه از تیره ابوعمرو از خاندان بنی امیه در مکه بود. او همچون آزاردهندگان پیامبر اکرم (ص) بعد از بعثت بود. او هنگام فتح مکه در سال هشتم هجری قمری اسلام آورد. بنا به نقل مفسران، او فاسق یاد شده در آیه ان جاءکم فاسق بنباء است. ولید همین طور تا آخر عمر در زمره دشمنان سرسخت امام علی مقابل السلام بود. نماز خواندن وی در مستی و تبدیل دو رکعت به چهار رکعت از مواردی است که در تاریخ معروف شده است.

مروان ابن حکم

بازیگر: اصغر همت

که بود؟ مروان بن حکم بن ابی العاص بن امیه، چهارمین خلیفه اموی و سرسلسله شاخه مروانیان بود. مروان در کودکی به همراه پدرش حکم بن ابی العاص، به دستور پیامبر اکرم(ص) به طائف تبعید شد و توسط خلیفه سوم، عثمان بن عفان، به مدینه بازگشت. وی مانع دفن پیکر امام حسن(ع) کنار جدش، پیامبر(ص) شد و همین طور مجادله ای با امام حسین(ع) به جهت بیعت نکردن با یزید داشت. مروان بعد از کناره گیری معاویه بن یزید از حکومت، به خلافت رسید و بعد از حدود ده ماه، در سال ۶۵ قمری توسط همسرش مسموم شد.




1399/05/31
20:24:52
5.0 / 5
2064
تگهای خبر: تصویر , رمان , شركت , شعر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
کادو

كادو دونی

فروش انواع کادو

kadodooni.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كادو دونی محفوظ است