گزارش مهر؛
حال ناخوش صنعت نشر در خراسان جنوبی
به گزارش کادو دونی، صنعت نشر در خراسان جنوبی همواره با مشکلاتی روبه رو بوده و الان هم با افزایش هزینه ها و کاهش قدرت خرید مردم این سوسوی کم جان نشر هم در صورت نبود حمایت خاموش می شود.
خبرگزاری مهر؛ گروه استان ها: به علت مشکلاتی همچون گرانی کاغذ، تورم و چند برابر شدن هزینه های صحافی که در کشور وجود دارد، هزینه های تولید کتاب هم افزایش پیدا کرده است. ناشر هم مجبور است برای روشن نگه داشتن چراغ دفتر، قیمت های کتابش را به روز تعیین کند. از طرفی مردم هم از نظر اقتصادی مشکل دارند و همه ناشران در عمل ورشکسته شده اند.
یکی دیگر از مشکلات اینست که ناشر هر کتابی را منتشر می کند، بعد از مدتی پی دی اف آن در اینترنت وجود دارد. وقتی یک قانون سفت و سخت در این حوزه باشد، امکان ندارد چنین اتفاقی رخ دهد. این دسته از اقدامات تیشه به ریشه نشر می زند. باید در زمینه مشکلات صنعت نشر صدمه شناسی صورت گیرد.
محققان اعتقاد دارند که باید مشکلات حوزه نشر را به دو حوزه درونی و بیرونی دسته بندی کرد. که همچون مهم ترین مشکلات درونی صنعت نشر میتوان به نابسامانی وضعیت توزیع کتاب، حرفه ای نبودن بخش اعظم ناشران و نداشتن تخصص کافی در حوزه نشر، عدم توجه به اطلاع رسانی و تبلیغ کتاب از جانب آنها و بی توجهی به سازوکارهای اقتصادی در «تولید، توزیع و مصرف کتاب» اشاره نمود. همینطور مهم ترین مشکلات بیرونی آنرا نبود فرهنگ کتابخوانی در ایران و عدم ترویج کتابخوانی از جانب نهادهای آموزشی و فرهنگی (مشکل فرهنگی)؛ نبود نهادهای صنفی و اتحادیه نشر تأثیرگذار و عدم توسعه کتابخانه ها (به ویژه کتابخانه های عمومی و مدارس) و نبود آرامش فکری و روحی مردم (مشکلات اجتماعی)؛ نگرش صرفا فرهنگی و بی توجهی به سازوکارهای اقتصادی در رابطه با عرضه و تقاضای کتاب (مشکل اقتصادی) و ممیزی کتاب و ناکارآمدی قوانین در رابطه با حق نشر (مؤلف) برشمرد.
خراسان جنوبی هم با وجود چندین انتشاراتی که برخی قدمت بیشتر از ۲۰ سال دارند حالا به مشکلات فراوانی برخورده اند که در صورت نبود حمایت شاهد خاموشی این صنعت در استان خواهیم بود.
علم و پژوهش پایه و اساس همه موارد
محمد حسین رزقی، فعال حوزه نشر در خراسان جنوبی در زمینه وضعیت انتشارات خراسان جنوبی به خبرنگار مهر اظهار داشت: برخی مسائل ملی و فراملی است و احتیاج به درک درست مسؤلان در این حوزه داریم و بخش دیگر هم ما باید به خود اعتماد داشته باشیم تا به هر چه می خواهیم برسیم.
وی تاکید کرد: جامعه لازم است به سمتی هدایت شود که بداند علم و پژوهش پایه و اساس همه موارد است، در این خصوص شاهد افزایش تألیف هم خواهیم بود.
به گفته وی اعتقاد اصلی و درست بر کوچکی سازمان ها و ورزاتخانه ها است ولی نکته مهم وجود کارشناسان خبره در رابطه با مسائل مختلف در هر ارگان است.
وی بیان نمود: وضعیت انتشارات زمانی رونق می گیرد که سیاستگذاری های اصلی اولویت اصلی آنها اعتباربخشی به مطالعه، تحقیق و علم گرایی باشد؛ یعنی یک دانشمند، مؤلف و محقق برای ما به حدی پرارزش باشند که هر کاری برای آنها انجام دهیم.
تبدیل مطالعه به یک نیاز اساسی و رونق نشر
رزقی ضمن اشاره به نمایشگاه های کتاب هم بیان نمود: در این نمایشگاه ها باید به دنبال ایده های جدید و همکاری چندین جانبه باشیم یعنی مسؤلان، مؤلف، انتشارات و کتاب فروشی باهم به دنبال بهبود شرایط و کارهای مؤثر باشند.
وی اظهار داشت: به کشورهای دیگر اگر توجه گردد افرادی حداکثر پیشرفت را کرده اند، که از کار و خرد با هم استفاده شده و با دانش کارها را پیش برده اند.
به گفته وی احتیاج به سیاستگذاری هایی است که مردم برای پیشرفت خود و جامعه به سمت کتاب و دانش بروند و در این صورت شاهد رونق گرفتن بازار نشر هم خواهیم بود.
مدیر یک مؤسسه انتشاراتی در خراسان جنوبی با اشاره به اینکه هنوز چاپ کتاب خرده سوسویی دارد، اظهار داشت: یکی دیگر از مشکلات نشر در قسمت توزیع و نبود مالکیت معنوی است که احتیاج به رسیدگی مسؤلان دارد.
رزقی پیشنهاد داد: برای بهبود وضعیت و پیشگیری از خاموش شدن این چراغ فرهنگی نیاز است که بسته های حمایتی و زیرساخت های درست دیده شود و با فرهنگ سازی و تبدیل مطالعه به یک نیاز اساسی به تمام حوزه ها کمک کرد.
بستری برای پشتیبانی از مؤلف
علیرضا مرتضوی، دیگر فعال حوزه نشر خراسان جنوبی هم در زمینه مشکلات انتشارات اظهار داشت: در حوزه اداری و مجوزها هیچ مشکلی نداریم.
وی افزود: اما مشکل اصلی ما اینست که هیچ بستری جهت کمک به مؤلف در جهت چاپ کتاب دیده نشده است.
به گفته وی مؤلف سال ها تلاش می کند ولی زمانی که به مرحله چاپ می رسد به علت هزینه های بالا متوقف می شود و زحمات او از بین می رود.
فعال حوزه نشر اعلام نمود: در گذشته بسته حمایتی برای مؤلف و یارانه کاغذ برای انتشاراتی وجود داشت که حالا برای خراسان جنوبی وجود ندارد.
بسته های حمایتی و کاهش هزینه های چاپ
مرتضوی بیان نمود: البته گویا باید خراسان جنوبی همانگونه که از مرکز دور است در قسمت این کمک ها هم دور افتاده است چون که دیگر استان ها از این حمایت ها بهره مند هستند.
وی تاکید کرد: اگر بسته های حمایتی برای چاپ کتاب دیده شود شاهد کاهش هزینه چاپ کتاب هم خواهیم بود و بنابراین با قیمت کمتری وارد بازار شده و مردم خریداری خواهند کرد.
به گفته وی تابحال هیچ گونه حمایتی در قسمت کتاب نشده است و این در صورتی است که با پشتیبانی از این حوزه ارتقا تمام سطوح اتفاق خواهد افتاد.
مرتضوی ضمن اشاره به استعدادهای بالای استان در قسمت تحقیق و پژوهش و تراز اول شدن کتاب این افراد در کشور، سفارش کرد: مسؤلان لازم است بدانند که با پشتیبانی از این حوزه، پیشرفت جامعه را در تمام سطوح شاهد خواهند بود که اقتصاد یک بخش مهم از این سطح است.
افزایش انتشارات و نبود نیاز در خراسان جنوبی
مجتبی چاجی، مدیر یک مؤسسه انتشاراتی در خراسان جنوبی با اشاره به اینکه این انتشارات از سال ۷۷ آغاز به کار کرده است، اظهار داشت: با عنایت به تجربه و قدمت، ذکر این نکته ضروریست که نشر استان به یک یا دو نشر بیشتر نیاز نداشت.
وی خاطرنشان کرد: حالا برای پر کردن رزومه و مسائل دیگر ما شاهد صدور مجوز انتشاراتی های گوناگونی هستیم که فقط آماری داده شود ولی بازاری در کشور هم ندارند و توزیع کنندگان کتاب هم با احتیاط کتاب مؤلفان و ناشران بزرگ را به تعداد کم می آورند.
به گفته وی افرادی که وارد این حوزه می شوند اگر تسهیلات هم دریافت می کنند باید بدانند که آن کتاب تألیف شده را در چه جایی به فروش می رسانند چون که بازاری وجود ندارد.
این فعال حوزه نشر بیان نمود: حوزه نشر در خراسان جنوبی به دو دسته تقسیم می شود یکی افرادی که برای رزومه کتاب چاپ می کنند مانند دانشجویان و اساتید و مورد دیگر تعدادی که شعرهای خویش را چاپ می کنند.
مؤلفان به سراغ دیگر استان ها می روند
چاجی اظهار نمود: کتاب در سه صورت فروش دارد، مؤلف خیلی خاص باشد یا مبحث خیلی خاص و جالب باشد یا این که انتشاراتی برند خاصی باشد که حالا گزینه سوم از اهمیت بسیار کمی برخوردار می باشد.
وی با اشاره به اینکه کمترین هزینه برای چاپ کتاب حدود پنج میلیون تومان است، اظهار داشت: بنابراین وقتی مؤلف می بیند هزینه چاپ آن از فروش بیشتر خواهد بود به این سمت نمی آید.
به گفته وی مؤلفان بزرگ هم به سراغ ناشران دیگر استان ها همچون تهران یا استان هایی می روند که به محل توزیع هم نزدیک باشند و ما به هیچ عنوان نمی توانیم با آنها رقابت نماییم.
فعال حوزه نشر خراسان جنوبی اضافه کرد: از نظر ارزان بودن هزینه چاپ هم استانی مانند قم در این مورد سرآمد است و افراد به سراغ آنها می روند.
چاجی تاکید کرد: وضعیت انتشارات در استان اصلاً خوب نیست و هیچ پتانسیلی برای رشد و توسعه دیده نمی گردد.
افزایش انتشارات و افزایش رقابت و کیفیت
محمود رمضانی، معاون امور فرهنگی و رسانه ای فرهنگ و ارشاد استان خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ۳۴ مجوز نشر صادر شده که از این تعداد ۳۰ انتشارات در خراسان جنوبی فعال می باشند که از این تعداد ۲۰ مورد در بیرجند قرار دارند.
وی اظهار نمود: یکی از اشکالات اصلی حوزه نشر در قسمت گران شدن کاغذ است که سبب بالا رفتن هزینه های چاپ می شود.
به گفته وی از دیگر مشکلات این حوزه میتوان به سفارش برخی نویسندگان به دیگر استان ها و سفارش اندک بعضی از مؤلفین اشاره نمود، همینطور مشکل دیگر در زمینه توزیع کتاب است.
این مقام مسئول در زمینه تعداد انتشارات در خراسان جنوبی بیان نمود: این مورد را قبول داریم که تعداد آنها به نسبت جمعیت استان بالا است و در گذشته این قانون وجود داشت که به ازای جمعیت مجوز نشر داده می شد، ولی حالا این قانون برداشته شده است.
رمضانی افزود: درست که این مورد سبب می شود سفارشات پخش شوند و مشکل ایجاد می کند، اما یک فایده دارد و آن هم در زمینه افزایش رقابت و کیفیت است که مسلماً سبب می شود نویسنده به سراغ کیفیت بهتر برود.
کاغذ یارانه ای از راه ثبت نام در سامانه کاغذ
معاون امور فرهنگی و رسانه ای فرهنگ و ارشاد استان خراسان جنوبی در رابطه با یارانه کاغذ هم اظهار داشت: این حمایت وجود دارد و لازم است که ناشر یا مؤلف در سامانه کاغذ با عرضه مجوز چاپ کتاب، ثبت نام کنند تا به میزان مورد نیاز کاغذ دریافت نمایند.
رمضانی با اشاره به اینکه این سامانه حدود ۲ سالی می شود که در حال اجرا می باشد، اظهار داشت: امکان دارد بعضی از انتشارات از این مورد آگاه نباشند که دریافت نمی کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا پس هزینه کتاب کاهش نیافته است، بیان نمود: قیمت کاغذ بسیار بالا است و با یارانه کاغذ هم قیمت کاهش آن چنانی با عنایت به هزینه های جاری از به روز رسانی و ترمیم تجهیزات، ندارد.
به گفته وی البته در دیگر شهرهای کشور بعضی از ناشران که البته در استان ما حضور ندارند از این مورد سو استفاده می نمایند و به علت عدم اطلاع نویسنده این یارانه را برای خود دریافت و قیمت را بدون احتساب یارانه کاغذ دریافت می کنند.
این مقام مسئول در قسمت پشتیبانی از مؤلفان هم اعلام نمود: طرح خرید کتاب از مؤلف را داریم که کتاب های عرضه شده به ارشاد بررسی و هر کدام که شاخصهای دیده شده را داشته باشند به تعداد تعیین شده خریداری می شوند.
رمضانی افزود: همینطور آثار فاخری که توسط نویسندگان استانی نگاشته شده هم در صورت ارزش، هزینه چاپ آن توسط خود ارشاد پرداخت می شود.
نکته مهم اینجاست که لازم است اقتصاد نشر با مسائل مختلف همچون تأمین مواد اولیه، تسهیل در عرضه و فروش کتاب و… بهبود پیدا کند. اگر می خواهیم حوزه فرهنگ و هنر دوران شکوفایی خویش را بازیابد و به وضعیت ایده آلی برسد باید در صنعت نشر رونق اقتصادی ایجاد نماییم تا پدید آورندگان انگیزه پیدا کنند و کتاب های خوب، جدید و علمی بنویسند، به دست ناشران برسانند و ناشران با دلگرمی آنها را منتشر کنند از طرفی جامعه مخاطب هم می تواند به سادگی کتاب های مورد نیاز خویش را تهیه نماید.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب